čtvrtek 8. prosince 2011

Černobílý svět (Recenze)

Filmů, které měly ve své náplni rasové problémy, bylo natočeno už mnoho. Některé se bezpochyby zapsaly do historie kinematografie, jiné nepotěšily ani neurazily a na některé se oprávněně zapomnělo. Toto však není případ Černobílého světa.



Někdo by si mohl myslet, že jde o další průměrné drama, jenž se snaží hrát na city diváka a získat si tím jeho přízeň. Omyl. U tohoto filmu se zasmějete, popřemýšlíte, možná dojde i na slzy dojetí, ale i přes dlouhou stopáž si nepokladete otázku, kdy ten film sakra skončí.

Dějištěm celého snímku je americké město Jacksonville, plné předsudků a maloměststkých zvyků. A kde lidé tmavé plati neprožívají zrovna šťastný život.

Hned na začátku filmu se seznamujeme s milou a sympatickou Aibileen Clark (Emma Stone), která se po dlouhé době vrací do rodného města. Skeeter má v plánu stát se uznávanou a úspěšnou spisovatelkou. Ale aby byla o krok blíž svému vysněnému cíli, potřebuje získat praxi v místních novinách. Práce spočívající v odpovídání na dotazy ohledně vaření a domácích pracích se ji ale příčí a tak není divu, že po nějaké době si sama najde svoji vlastní propustku do vydavatelství v New Yorku.

Aby zvládla správně odpovídat zoufalým ženám v domácnosti, seznámí se se služebnou své bývalé přítelkyně, Aibileen Clark (Viola Davis) a požádá ji o pomoc. Když však sama na vlastní oči spatří, jak je zacházeno s obyvateli tmavé pleti, rozhodne se podniknout krok, který vyžaduje velký kus odvahy a změní život jí i všech ostatních.

Herecké obsazení je výborné. Z Emmy Stone se stává nadějná herečka, Viola Davis a Octavia Spencer ukazují, jaké to je žít v Americe na začátku šedesátých let minulého století a Bryce Dallas Howard ztvárňuje typickou zámožnou paničku v domácnosti.

Přestože snímek vykresluje rasové problémy a rasovou nesnášenlivost, nečekejte velké znázornění násilí, problematiku Kukluxklanu apod. Zde se jedná o čistě ženský svět a ženský způsob vyrovnávání se s konflikty.


A i když český překlad filmu není moc lichotivý, Černobílý svět je příjemným a zároveň kvalitním filmem, který vás rozhodně nezklame. Moje hodnocení: 80%

2 komentáře:

  1. Výborná recenze. Mně se Černobílý svět líbil hodně, stopáž je sice dlouhá, jenže tento film plyne strašně rychle a strašně příjemně. Bavila jsem se, i mě to dojalo. Sice je to trochu šablonovité, tím myslím hlavně to, jak černé ženy jsou zde zobrazeny téměř jako svaté a ty bílé jsou totálně na zabití, ale na mě to emočně prostě zapůsobilo asi tak, jak mělo. Myslím si, že tento film se bude líbit více ženám než mužům. Herecké výkon prvotřídní, zejména Viola Davis mě dostala neskutečně.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju. I mně se film velmi líbil. Překvapilo mě jakým lehkým způsobem byly divákovi naservírovány problémy, se kterými se dřív Amerika potýkala. Přestože se nejedná o zrovna příjemné téma a film je poměrně dlouhý, za celou dobu dívání jsem se nemusela podívat na hodinky, kolik ještě zbývá do konce. Moc hezký film.

    OdpovědětVymazat