čtvrtek 26. ledna 2012

Muži, kteří nenávidí ženy (Recenze)

O tomto filmu vím už nějaký čas. Od doby, kdy byl zveřejněn první trailer, jsem se na něho velmi těšila. Uplynulo několik měsíců a 12. ledna do českých kin konečně vstupuje dlouho očekávaný snímek Muži, kteří nenávidí ženy (The Girl with the Dragon Tattoo).


Thriller natočený podle stejnojmenné předlohy švédského autora Stiega Larssona již měl své filmové zpracování. David Fincher zde ale opět ukázal svoje umění a z tohoto remaku dostal maximum. Podařilo se mu vytvořit špičkové a napínavé kriminální drama dnešní doby.

Hned ze začátku se seznamujeme s jednou z hlavních postav celého filmu. Mikael Blomkvist (Daniel Craig) pracuje jako investigativní žurnalista, který momentálně zažívá horší období. Jeho novinářská vizitka byla pošpiněna neúspěšnými martinériemi soudního řízení. Krátce po jednom takovém neúspěchu obdrží telefonát od jistého Henrika Vangera (Christopher Plummer), jenž s ním potřebuje nálehavě mluvit.

Henrik Vanger požádá Blomkvista o laskavost. Zda-li by nemohl využít jeho nadání a mimořádných schopností k vypátrání zmizení jeho vnučky. Záhadná událost proběhla před čtyřiceti lety a podezření padá na celou Vangerovu rodinu. Mezitím potkáváme svéráznou a možná pro někoho poněkud zvláštní dívku Lisbeth Salander (Rooney Mara), která se živí sledováním určených osob převážně pomocí počítačového hackerství.

Když ale Henrik Vanger utrpí vážná zranění, ocitá se na pokraji smrti a není schopen vypovědět kompletní svědectví oné podivuhodné události a odpovídat na zvídavé otázky novináře, Blomkvist je nucen spojit se právě s Lisbeth. A přes veškerou počáteční nedůvěru, utvoří skvělý tým a společně začnou odkrývat utajovanou rodinnou historii.

Nevím, co zde vychválit jako první. Začnu tedy hereckým obsazením, které je mimořádně povedené. Sestava herců působících ve filmu byla vybrána úspěšně a působí velmi věrohodně. Nejspíš největší hvězdou celého dramatu je ale mladičká a ne příliš známá Rooney Mara, jejíž ztvárnění této role bylo vynikající. Její oscarová nominace (možná i výhra) je dostatečnou odměnou potvrzující tento fakt. Daniel Craig je rovněž výborný, role nebojácného pisálka mu doopravdy sedla a zároveň dokazuje, že tento britský herec, známý především jako agent 007, umí hrát. Jen měl v poslední době méně štěstí při výběru filmů. Ve vedlejších rolích (rovněž skvěle zahrány) je k vidění již zmiňovaný Christopher Plummer, dále pak Stellan Skarsgård či Joely Richardson.

Dále bych ráda zmínila soundtrack a práci grafiků (především úvodní titulky nesoucí svoji originalitou předzvěst, že půjde o povedený film). O hudbu, která se perfektně hodila k jednotlivým scénám a dotvářela jejich celkové působení, se postarali Trent Reznor a Atticus Ross. Tito skladatelé rovněž přispěli svým umem ve Fincherově posledním snímku The Social Network.

Na konec pochválím skvělou práci Davida Finchera. Americký režisér nominovaný na 2 Oscary (Podivuhodný případ Benjamina Buttona, The Social Network) se zde doopravdy vyřádil. A přestože je filmová stopáž dlouhá přes dvě hodiny ani chvíli se nenudíte. Vše do sebe zapadá, tak jak má.


Nejsem znalcem knižní předlohy, tudíž nemohu posoudit, jak moc se literární zpracování liší s filmovým. Vím ale, že film jsem si dokonale užila a že čekání na jeho vidění stálo za to. Moje hodnocení: 86%

4 komentáře:

  1. Sakra nevím co bych napsal :D plně s tebou souhlasím :) Krásná recenze, výborné počteníčko :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc. Pro mě je zase takováhle pochvala krásným počtením :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky souhlasím naprosto se vším v recenzi. Já se na film hodně těšila, ale Fincher i tak předčil má očekávání. Myslím, že názory se budou hodně lišit podle toho, kdo knihu četl/nečetl, kdo viděl/neviděl švédskou verzi. Já nečetla a ani neviděla a jsem spokojená, škoda, že ještě motivy Lisbeth nedotáhli do konce.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím. Osobně bych filmu nebo alespoň představitelce Lisbeth, Rooney, přála nějaké to ocenění. Její výkon tu byl vážně hodně dobrý..

    OdpovědětVymazat