úterý 22. května 2012

Velký Gatsby - trailer, informace

Rok 2012 alespoň z části patří beatnické generaci. Již před nějakou dobou jsem na blog přidávala článek o připravovaném snímku On the Road natočeného podle stejnojmenné předlohy od legendárního Jacka Kerouacka, zakladatele této skvostné části literatury. Dnes přicházím s jiným dílem, také zapadajícím do této kategorie, s Velkým Gatsbym od Francise Scotta Fitzgeralda.

Baz Luhrmann se řadí do skupiny režisérů, kteří na svém kontě nepotřebují mít stovky filmů, když ale něco natočí, tak to pak stojí za to. Právě z jeho tvorby a jeho nápadů vzešlo filmové veledílo Moulin Rouge, muzikálové romantické drama. K jeho jménu také patří romantická komedie Tanec v srdci nebo drama Austrálie. Není tedy velkým překvapením, že se jeho další tvorba ponese ve stejném dramatickém žánru s romantickými prvky.

V období po první světové válce do amerického New Yorku přijíždí mladík jménem Nick Carraway. Jeho plány jsou celkem jasné, na východní pobřeží přijel s jasným úmyslem - vydělat si co nejvíce peněz na světové burze. Po nějaké době, když se zabydlí na Long Islandu, se mu naskytne příležitost poznat svého souseda, zbohatlíka s tajemnou minulostí, o které se neustále vedou dohady. Nick se s Jayem Gatsbym (Leonardo DiCaprio) seznámí, je zván na jeho velkolepé večírky a zapadne tak do vyšší společnosti.

V New Yorku se také setkává se svojí rodinou a známými. S nešťastně vdanou sestřenicí Daisy (Carey Mulligan), jejím manželem a svým známým Tomem Buchanem (Joel Edgerton), jejich malou dcerkou a s Tomovou milenkou Myrtle Wilson (Isla Fisher). Nick začíná s Gatsbym trávit stále více a více času, dozvídá se tak o jeho obchodních plánech a podrobnosti o oné utajované a neustále zmiňované minulosti.

V dalších rolích se také představí Gemma Ward, Jason Clarke či Callan McAuliffe coby mladý Jay Gatsby. Luhrmann má tak divákům opět co nabídnout. Jeho nejnovější snímek Velký Gatsby nabízí poutavý děj, slibné herecké obsazení a nádherný hudební doprovod od Craiga Armstronga (Love Actually, The Magdalene Sisters). Oba spolu již pracovali například na muzikálu Moulin Rouge.



Jak tato adaptace dopadne, můžete posoudit sami. Velký Gatsby (The Great Gatsby) bude mít světovou premiéru na konci prosince a do českých kin by měl dorazit z kraje ledna příštího roku.

1 komentář:

  1. Těším se, ale stejně bych byla raději, kdyby to bylo takové upřímnější a vznešenější, přijde mi to strašně přestylizované, nemůžu si pomoct. Ale je to Luhrman, od toho se asi nedalo čekat nic jiného :-D Každopádně se těším, Leo je jeden z mých nejoblíbenějších herců a Baze mám vlastně taky ráda, jeho Moulin Rouge miluju.

    OdpovědětVymazat