středa 16. května 2012

2012 Cannes Film Festival



Již zítra startuje světově prosluslá francouzská pýcha, další ročník filmového festivalu v Cannes. Každý rok se sem sjíždějí filmoví producenti, magnáti, slavné hvězdy z celého světa, aby zde představili svůj nejnovější projekt, nebo aby se ujali rolí porotců a dané filmové výtvory ohodnotili a poté vyhlásili vítěze, kteří mají to štěstí a s sebou si odnášejí onu kýženou a vysněnou sochu Zlaté Palmy.

Tento sjezd slavných osobností, který je tradičně pořádán poslední květnové dny, se také často považuje jako úvod do nové oscarové sezóny a za začátek prestižních filmových událostí roku. Po této přehlídce snímků navazuje známý filmový festival v Benátkách a v Torontu.

Letos do křesel hodnotitelů usedne Andrea Arnold, Hiam Abbass, Emmanuelle Devos, Jean-Paul Gaultier, Carlos Diegues, Tim Roth, Jean-Pierre Dardenne. Z více známých osobností to například bude Diane Kruger, Ewan McGregor či americký režisér Alexander Payne, držitel dvou cen Akademie za Nejlepší scénář pro filmy The Descendants a Sideways.

Na co se ale kromě známých tváří můžeme těšit? David Cronenberg zde představí své nejnovější drama Cosmopolis, na nezávislý snímek Rust and Bone (De rouille et d'os) v hlavních rolích s Marion Cotillard a Matthiasem Schoenaertsem. Hvězdně obsazené kriminální drama Lawless, ve kterém se představí Tom Hardy, Jessica Chastain, Guy Pearce, Gary Oldman či Mia Wasikowska.

Režisér Andrew Dominik, nepříliš známý rodák z Nového Zélandu, spolu s Bradem Pittem zde budou propagovat nový kriminální thriller Killing Them Softly. Film vypráví příběh Jackieho Cogana (Brad Pitt), živícího se profesionálním vymahačstvím, který se stává vyšetřovatelem podivné loupeže a dostává se tak do společnosti různých nebezpečných gangsterů točících se okolo špinavých pěnez pokeru. Dalším očekávaným snímkem je drama On the Road, natočené podle stejnojmenné legendární knihy Jacka Keroucka. S trochu odlehčujícím žánrem pak přichází Wes Anderson a jeho romantické komediální drama Moonrise Kingdom. Mezi dalšími promítanými snímky nebude také chybět Laurence Anyways, Like Someone In Love, Love, Mud či Sightseers.

Francouzská filmová událost roku bude velkolepě zahájena již zítra, 16. května, a snímky budou promítány jedenáct dnů. 27. května pak letošní ročník festivalu zakončí slavnostní vyhlášení výherců. Pokud máte zájem vidět celý seznam, navštivte oficiální stránky festivalu v Cannes.

1 komentář:

  1. Já hodně sleduju Cannes i z toho důvodu, že se tam tvůrci snaží prodat své nové projekty a získat distributora a tak se po Cannes objevuje i docela dost nových trailerů (na ty malé filmy), vždycky objevím nějaký nový film, na který se pak nemůžu dočkat :-D

    OdpovědětVymazat