neděle 1. ledna 2012

Den zrady (Recenze)

Den zrady. Nové drama z prostředí americké politiky s Ryanem Goslingem a Georgem Clooneym, který tentokrát kromě hereckého působení usedl i na režisérskou stoličku.


Jak už název sám vypovídá, jedná se o drama s politickou zápletkou, která sebou přináší již trochu ohrané klišé, přesto ale na kvalitě filmu nic nemění.

Na začátku filmu potkáváme hlavní postavu celého dějství Stephena Meyerse (Ryan Gosling). V Americe mají proběhnout nové prezidentské volby a tento talentovaný tiskový mluvčí s velkými vyhlídkami do budoucna momentálně pracuje na kampani nadějného kandidáta na post prezidenta Spojených států amerických, guvernéra Mika Morrise (George Clooney).

Přestože je Stephen Meyers velmi schopný, v politice chodit neumí. Bývá naivní a svého "člověka" si velmi idealizuje. Jeho sen o nové lepší Americe se ale rozplyne poté, co se seznámí se stážistkou Morrisova týmu, s Molly Stearns (Evan Rachel Wood). Díky tajemství, které Molly skrývá, si Stephen začíná uvědomovat v jakém světě to vlastně pracuje a na vlastní kůži okusí chuti intrik a temných zákoutí, které s sebou politika přináší.

Herecké obsazení, které je výborné, zde hraje velkou roli. Hlavním tahounem filmu je bezpochyby Ryan Gosling (Drive, Crazy, Stupid, Love), který svoji roli zvládl skvěle. Důkazem jsou nedávno vyhlášené nominace na prestižní americká ocenění v čele se Zlatými Glóby a Nejlepším mužským hereckým výkonem v hl. roli pro tohoto kanadského herce. George Clooneyho tu vidíme v trochu jiném světle. Jeho role typického politika, který není tolik pošpiněný intrikami a nabízí jisté zlepšení do budoucna, přesto ale nepředstavuje takový ideál, jaký se na první pohled může zdát. Hlavní Clooneyho úlohou je ale režie, která se mu doopravdy povedla a díky které byl on a celý snímek nominován na Zlaté Glóby a představuje tak poměrně tvrdý oříšek pro ostatní kandidáty.

Za těmito herci ale pozadu nezůstávají ani představitelé vedlejších rolí, jako jsou Marisa Tomei, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman nebo Evan Rachel Wood v roli Meyersovy milenky a přímé hrozby Morrise.

Ráda bych zde ještě upozornila na příjemnou hudbu, která film doprovází od začátku až do konce a také na dobře zpracovaný scénář Beaua Willimona, Granta Heslova a George Clooneyho.


Den zrady (The Ides of March) nejspíš nebude snímkem pro každého, ale přesto zůstává povedeným dramatem, které reálně divákovi zobrazuje prosředí politického života. Moje hodnocení: 76%

6 komentářů:

  1. Mě film lehce zklamal, líbil se mi, ale čekala jsem více. Politická dramata to mají někdy těžké, hodně se tam mluví a to strašně odborně, to je samozřejmě asi důležité, bez toho by to nešlo, jenže většinu těchto dialogů už divák zapomene po pěti minutách (pokud to teda není zrovna divák, který se v politice dobře orientuje), pak jen divák čeká na zvraty a v co to vyústí a právě v první půlce Den zrady jsem měla strach, že to bude právě "jen" to politické ukecané drama. Naštěstí se to v té druhé zcela přepne a film nabere obrátky. Celkově spokojenost, ale měla jsem očekávání větší.
    Jinak samozřejmě Ryan Goslin opět fantastický :-D

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě jsem zapomněla dodat, že je tam dobře zobrazená proměna jistého charakteru

    OdpovědětVymazat
  3. Gosling zažívá skvělý rok, klobouk dolů před ním. Každopádně tuto tvou recenzi chápu jako výzvu ke zhlédnutí. Budiž tedy :D

    OdpovědětVymazat
  4. Naprostý souhlas, Ryan Gosling si celý tento rok ukradl pro sebe, pro mě je to herec roku, společně s Michaelem Fassbenderem :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju :)

    Avalon, Hild: souhlasím, oběma bych nějaké to ocenění přála a oba mají podle mě slušné vyhlídky do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  6. Na film se chystám až bude u nás, ale co sem si početl recenzi tak se mam na co těšit :)

    OdpovědětVymazat