čtvrtek 27. prosince 2012

Zero Dark Thirty - trailer, informace

Kathryn Bigelow patří mezi světově uznávané režiséry. Svoji režisérskou kariéru odstartovala debutem Nemilovaná v roce 1982. Své postavení upevnila o pár let později, kdy si za válečný snímek Smrt čeká všude odnesla cenu Akademie za Nejlepší režii. Nyní přichází s novým projektem, jehož tématika je v některých směrech velmi podobná její předchozí práci, která z ni udělala miláčka Hollywoodu.

Zero Dark Thirty vypráví příběh několika lidí, jejichž jména jsou odpovědná za dopadení jednoho z nejvíce hledaných mužů v historii lidstva - Usámy bin Ládina. V hlavní roli se představí stále více populární Jessica Chastain coby Maya, agentka Ústřední zpravodajské služby (CIA), která se stává členem vybrané skupiny agentů, jejichž úkol je předem jasný: najít a zničit danou osobu.

Ve skutečnosti celá akce trvala více jak deset let a Bigelow ji nyní za pomoci scénaristy Marka Boala přenáší na filmová plátna a poskytuje tak, nejen Američanům, ale i ostatním, pohled na jednu z nejdůležitějších špionážních akcí všech dob za jejímž úspěchem stála převážně jedna žena, která se nebála vzdorovat ostatním a ani přes mnohé překážky se svého úkolu nevzdala.

V dalších rolích se objeví také Jason Clarke, Joel Edgerton, Chris Pratt, Kyle Chandler a Mark Strong. O krásnou hudbu se postaral talentovaný francouzský skladatel Alexandre Desplat, jehož hudební činnost můžeme znát z filmů Králova řeč, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Harry Potter a Relikvie smrti první i druhá část, Rust and Bone či Moonrise Kingdom. 


Světová premiéra proběhla 10. prosince v Los Angeles a film jako takový se stává aspirantem na různá prestižní ocenění, včetně Oscarů. Datum české premiéry prozatím nebylo stále stanoveno, snímek by k nám měl ale i přesto dorazit v první třetině příštího roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat